Milletvekilliği düşürülen Konca’ya Demirtaş’tan mesaj var

0
297

HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’nın milletvekilliği, TBMM Genel Kurulu’nda düşürüldü.  Milletvekilliği düşürülen Konca için Selahattein Demirtaş bir mesaj yayımladı, mesajda, “Hukuk ve siyasi etikle uzaktan yakından alakası olmayan zorbalık uygulamalarının son örneğidir” dedi.

Yeni yasama yılının ilk Meclis Genel Kurulu’nda HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’nın vekilliğinin düşürülmesi için hazırlanan Başbakanlık tezkeresi okundu. ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçundan hakkında 2,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası gerekçe gösterilerek, Konca’nın milletvekilliği düşürüldü. Daha önce de Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Tuğba Hezer Öztürk ve Faysal Sarıyıldız’ın milletvekilliği düşürülmüştü.

TBMM Genel Kurulu’nda, ‘terör örgüt propagandası yapmak’ suçundan kesinleşen 2.5 yıl hapis cezası nedeniyle milletvekilliği düşürülen HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’nın, vekilliğinin düşmesine neden olan konuşmayı Diyarbakır merkez Sur İlçesi’ndeki oparasyonlarda ölü ele geçirilen PKK’lı Cihat Türkan’ın Batman’daki cenazesinde yaptığı belirtildi.

YARGILANMA SÜRECİ

HDP Siirt milletvekili Besime Konca’nın milletvekilliğini düşeren yargılama zinciri, Batman Cumhuriyet Başsavcılığının açtığı soruşturma ile başladı. Başsavcılığın, Diyarbakır merkez Sur İlçesi’ndeki oparasyonlarda ölü ele geçirilen terör örgütü PKK’nın sözde Sur sorumlusu ‘Çiyager’ kod adlı Cihat Türkan’ın, Batman’da 16 Mart 2016 tarihindeki cenazesinde yaptığı konuşmayla ilgili Konca hakkında, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan hazırladığı iddianemeden sonra dava açıldı.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ile birlikte katıldığı terörist cenazesinde bir konuşma yapan Konca, Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlandı. Davanın 31 Mayıs 2017 tarihli duruşmasında mahkeme Konca’ya, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Davanın Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşınması üzerine sözkonusu mahkemenin 4’üncü Ceza Dairesi, 13 Temmuz 2017’de verdiği kararda, Besime Konca’ya verilen 2.5 yıllık hapis cezasını onadı. Uzun süre tutuklu kalan HDP’li Konca, daha sonra dosya üzerinde yapılan inceleme ile tahliye edildi.

Demirtaş’tan Besime Konca mesajı
Diyarbakır’da hakkında yürütülen soruşturma ve ardından açılan dava nedeniyle 4 Kasım 2016 tarihinden beri tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’nın milletkvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Hukuk ve siyasi etikle uzaktan yakından alakası olmayan zorbalık uygulamalarının son örneğidir” dedi.

HDP Genel Merkezi, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu Selahattin Demirtaş’ın, milletvekilliği düşürülen Besime Konca ile ilgili mesajını paylaştı. Demirtaş, avukatları aracılığıyla gönderdiği mesajında, daha önce Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve 3 milletvekilinin vekilliğinin düşürüldüğünü hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Sayın Besime Konca’nın vekilliğinin düşürülmüş olması, hukuk ve siyasi etikle uzaktan yakından alakası olmayan zorbalık uygulamalarının son örneğidir. Seksenden fazla belediyeye el konularak kayyum atanmış olması, halk iradesine yönelik gasp ve saldırının bir başka vahim örneğidir. Sözde ‘terörle’ bağlantısı adı altında partimize yönelen bu tasfiye operasyonlarını direnerek boşa çıkardık, bu doğrultuda direnmeye de devam edeceğiz. AKP terörle bağlantı arıyorsa kendi Meclis grubuna, belediye başkanlarına ve parti yönetimine baksın. Bazı Cumhuriyet başsavcılıkları, ByLock listelerinde bulunan AKP milletvekillerini, hatta bakanları ve üst düzey AKP yöneticilerini gizliyor ve koruyorlarsa, bilmeliler ki kendileri de bu suça ortak oluyorlar ve ileride bundan dolayı kesinlikle yargıya hesap vereceklerdir. Bazı yargı organlarının, HDP’ye gelince şahin kesilip AKP’ye gelince tavşana dönmelerini halkımız da tarih de unutmayacaktır. Sayın Besime Konca’nın duruşu ve mücadelesi hepimize güç ve onur vermektedir. Onun şahsında, özelde kadın iradesine genelde de halk iradesine yönelik bu hukuksuz saldırıyı kınıyor, Besime Hanım’a ve tüm arkadaşlarımıza dayanışma dileklerimizi, selam ve sevgilerimizi iletiyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz