Arap Alevi halkı Ğadir Hum bayramını kutluyor!

0
307

Arap Alevi halkı tarafından kutlanan en önemli bayram olan Ğadir Hum bayramını kutlamaya bu akşam itibariyle başladı. IŞİD’in Suriye topraklarında yenilgiye uğraması sebebiyle Ğadir Hum bayramı bu yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Kutlama yarın akşam gün batımıyla birlikte sona erecek.
Bayram sebebiyle evlerde bayram kalabalıkları toplanmaya başladı. Bayram sebebiyle kesilen kurbanlarla, pişirilen Hirisi, yoksullara yardım olarak dağıtılıyor. Bayram sebebiyle esnaflar işyerlerini açmıyor, evlerde iş yapılmıyor, gençler ve çocuklar okula gitmiyor.

Ğadir Hum nedir?

Ğadir Hum Bayramı Ğadir-Hum olayından doğmuştur. Dinsel bir ayrışma olsa da aslında dinin politikleşmesinin belki de en önemli örneklerinden biridir Ğadir Hum olayı. İslam tarihinde “Ğadir-Hum” olayı Peygamberden sonra Hz. Ali’nin halife olacağının ilan edildiği ve bununla birlikte dinin Kemale erdiğinin (tamamlandığının) tebliği olarak kabul edilir. Hz. Peygamber, Hac ve Umre ziyaretini yapmak üzere Hicret’in 10. yılında tüm sahabeleri ile birlikte Mekke’ye hacca gider. Hac dönüşünde Ğadir-Hum denilen mahalle gelindiğinde mealen Kuran’ın şu ayetler nazil olur: “Ey Resul! Rabb’inden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O’nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah, seni insanlardan koruyacaktır. Doğrusu Allah, kâfirler topluluğuna rehberlik etmez!”

Bu ayetlerin gelişinden sonra Hz. Peygamber, hiç vakit kaybetmeden beraberinde bulunan binlerce sahabeyi ağaçlık bir yerde toplar ve deve semerlerinden yaptırdığı bir minberin üzerine çıkarak, ellerini havaya kaldırıp:

“Ey iman sahipleri! Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı seçtim. Allah’a itaat edin, Resul’e ve sizin içinizden olan iş ve yönetim sahiplerine de itaat edin’’ ayetini okur. Bu ayetin okunmasından sonra orada hazır bulunan bazı sahabeler; “Biz hangi iş ve yönetim sahibine, yani kime itaat edeceğiz?” diye sorarlar.

O vakit Hz. Peygamber, yanı başında duran Hz. Ali’nin elini tutup havaya kaldırır ve şunları söyler: “Ali’nin kanı kanımdandır, canı canımdandır, teni tenimdendir, ruhu ruhumdandır, Ali ile biz bir nurun ikiye bölünmüş parçalarıyız” der ve şöyle devam eder: “Ben kimin Mevla’sı isem, Ali de onun Mevla’sıdır.” Böylece Ali’yi İslam aleminin yegane adresi olarak gösterir.

Aleviler ve tüm Ehl-i Beyt dostları, Peygamber’in bu hutbeyi okuduğu Zilhicce ayının 18. gününü “Gadir-Hum Bayramı” olarak kutlarlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz