Maraş halkı çocuklarını geleneksel oyunlarla koruyor

0
225

Kahramanmaraş’ta her yıl geleneksel olarak bir araya gelen mahalle sakinleri, geçmişten günümüze ulaşan çocuk oyunlarını hep birlikte oynayarak çocuklarını teknolojiyle birlikte gelişen sanal oyunlardan uzak tutmayı amaçlıyor.

Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Beyazıtlı Mahallesi sakinleri tarafından düzenlenen etkinlikte, çelik-çomak, ip atlama, gülle ve deleme gibi oyunlarla 7’den 70’e herkes eğlenme fırsatı buluyor.

Bu yıl Albayrak İlkokulu bahçesinde toplanan mahalle sakinleri, ilk önce tek bir masa etrafında bir araya gelerek sohbet ediyor. Sohbetlerin ve ikramların ardından harekete geçen aileler, makam ve mevkilerini unutarak oyuna dahil oluyor.

 

Düzenlenen etkinlik hakkında bilgi veren mahalle sakinlerinden Hikmet Ercan, “40-50 yıl önce oynadığımız oyunlar. İp atlama, çıngılım çıktı, çodurum eşek gibi aklımıza gelen oyunları hatırlamak istiyoruz. Tekrar ilerleyen yaşımıza rağmen yaşamak istiyoruz. Biz mümkün olduğu kadar çocuklarımızı bilgisayar, internetten, telefondan ve tabletlerden arındırmak istiyoruz. Ama bu iş topluluk olarak yapılabilir. Bunu okullarda ve kurslarda her yerde bu işin önüne geçmemiz lazım. Yoksa şu an 20 yaşındaki bir genç 15 yıl sonra bomboş olacak” dedi.

Etkinliğe katılan çocuklar da, geleneksel oyunların daha güzel ve eğlenceli olduğunu ifade ederek, bu oyunlar sayesinde sokağa indiklerini söylediler.

Zaman zaman küçük kazaların da yaşandığı etkinlik,  akşam saatinde sona eriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz