Nurhak’a İkinci Bir HES daha büyük Yıkımdır

0
557

CİMER E YOĞUNLAŞALIM
Saygı değer halkımıza,
Aşağıda adı geçen dernek ve kurumlar olarak KARARLIYIZ.
Nurhak’ta Umutlu köyü mevkiinde Göksu çayına yapılmak istenen ikinci HES girişimi bir suçtur.
Birinci HES’in acı verici onarılamaz tahribatını unutmadık. Dört km’lik mesafede sayısız ardıç ve meşe ağaçları yok edilmiş dere yatağı hafriyat ve kayalarla doldurulmuş, dereye yaşam hakkı için can suyu verilmediği defalarca saptanmıştır.
Endemik canlı mercan alası balık, çeşitleri, susamuru ve diğer canlılar tamamen yok olmuştur.
Kaldı ki 2017 yılında Devletin Kahramanmaraş İdare Mahkemesi heyeti keşif göndermiş ve bilimsel izahatla bu derenin ikinci bir HES’i götüremez olduğunu rapor etmiştir. Nurhak Doğal Hayatı Koruma ve Kütür Derneğinin 2017 de kazanmış olduğu mahkeme kararı elimizde mevcutken.
Son olarak Nurhak belediyesi muhtarlar ve halkımız tehlikenin farkında olarak, K. Maraş Valiliğine verilmek üzere 1500 imza toplamıştır. Toplumsal itiraz çığ gibi büyürken HES’çi firma ÇED raporu dahi almadan hukuk tanımaz barbarca tutum içindedir.
Bu yurtlarda yaşayan halk olarak soruyoruz. HES’çi firmanın arkasındaki güç nedir?

İKİNÇİ HES DAHA BÜYÜK YIKIMDIR!
İkinci HES ayran pınarı ve bulgur deresi sularını bir kanala toplayarak mevcut HES havzasına aktarmayı amaçlamaktadır. Bu durumda her iki derenin yatağından alınması, Endemik canlılarının yok olması yine ormanların katledilmesi kilometrelerce dere yatağının çoraklaşarak ölüme terk edilmesi demektir. Göksu çayı yüzyıllardır o coğrafyada gelip göçen medeniyetlere yaşam sundu. Başta Umutlu köyü olmak üzere Biçin ve Düzbağ Mahallesi gibi tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlayan bölge halkı için ekonomik yıkım ve göç demektir.
Bu coğrafyanın yazlı, kışlı kahrını çeken doktorsuz, sigortasız çilekeş emekçi halkı bizlerin anası, babası, kardeşlerimiz değil midir? Halka doğal taze tereyağı, peynirler, yoğurtlar üreten bu güzelim emeği nasıl yok edersiniz?

UNUTMAYALIM
Özlem içinde serinlemek için ziyaret ettiğimiz, avlanma bilincinden yoksun kabalığımıza rağmen bu dereler bizlere her defasında cömert davranmadı mı?

ŞİMDİ SIRA BİZDE
Yurtiçi ve yurtdışında hep birlikte gururla yaşam alanlarımızı savunalım. Çaylarımızın, derelerimizin yok olmasına boyun eğmeyelim.
Örgütlü bir halk olarak bu barbarlığa karşı CİMER’e yoğunlaşalım.

YAŞAMI KAZANMAK BİR İTİRAZ KADAR YAKINDIR.

Nurhak Doğal Hayatı Koruma Ve Kültür Derneği.
Elbistan Hayatı Ve Doğayı Koruma Platformu,
NAKE Mainz, (NAKE Nurhak Anadolu Kültür Evi)
Londra Nurhak Kültür Evi,
NAKE Nancy (Nurhak Anadolu Kültür Evi),
NAKE Grey (Nurhak Anadolu Kültür Evi),
Anvers Halkevi,
Bretagne’ya Nurhak Kültür Evi,
MARDEF (Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu)
Helete Gençlik ve Spor Derneği e.V.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz