JES ihalesine karşı 17 örgütten ortak dayanışma çağrısı

0
343

EGEÇEP, İzmir Valiliğinin 14 Kasım’daki 33 jeotermal sahanın ihaleye açılmasına karşı 17 sivil toplum örgütü ihalenin iptali için gereken girişimlerde bulunma kararı aldığını duyurarak, yapacakları açıklamaya katılım çağrısında bulundu. 

İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, İzmir’in Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Aliağa, Dikili, Bergama, Tire, Torbalı, Ödemiş, Foça, Kınık, Kemalpaşa, Menemen, Kiraz, Bayındır ilçelerinin sınırları içinde yer alan 30 alanın jeotermal elektrik santrali (JES) alanı için arama, 3 alanın ise JES işletmesi için ihaleye çıkıldığını ilan etmişti. Valilik, açık teklif arttırma usulüne göre ihalenin 14 Kasım tarihinde yapılacağını duyurmuştu.

Ege Çevre ve Kültür Platformunun (EGEÇEP) çağrısı ile 7 Kasım’da bir araya gelen 17 sivil toplum örgütü jeotermal ihalelerini iptal ettirmek için 13 Kasım’da geniş katılımlı bir basın açıklaması düzenleme kararı aldığını yazılı açıklamayla duyurdu.

“TARIM ALANLARINDA JEOTERMAL KABUL EDİLEMEZ”

Açıklamada EGEÇEP, “Ülkenin enerji ihtiyacı var diyerek, Ege’nin en verimli tarım alanlarında jeotermal işletmek asla kabul edilemez. Kurulacak tesislerle, İzmir ili tarım alanlarının 1/3 ü yani, yaklaşık bir milyon dönüm arazi olumsuz etkilenecek, yaşam alanları yok olacaktır. Ege’de Aydın ve Denizli örnekleri göz önüne alındığında, İzmir ilini de büyük tahribatlar beklemektedir. Toplumda, bu ihalelerin bir kısmının asıl amacının turizm bölgelerindeki değerli arazilere (çok ucuza) sahip olunması olabileceği kaygısı vardır.  İzmirli STK’ların ve DKÖ’lerin ortak kararı jeotermal ihalelerin tamamen iptal  edilmesidir. Bu konudaki basın açıklamamızın, 13 Kasım tarihinde, saat 12.30’da İzmir Konak’ta, Sümerbank önünde geniş bir katılım ile yapılması kararlaştırılmıştır” denildi.

Katılımcı kuruluşlar ise şöyle: EGEÇEP, İzmir Barosu kent ve Çevre Komisyonu, TMMOB İKK, Kimya Müh. Odası, İzmir Tabip Odası, ZMO, İDT- İzmir Düşünce Topluluğu, Çeşme Kent Konseyi Ekoloji Platformu, Eğlen Hoca Mahallesi Muhtarı, İZÇEP, ÜZÜM-SEN, İzmir Yaşam Alanları, Karaburun Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, AYÇEP, Tire Çiftçileri, Tüm Köy Sen, CHP İl Tarım Komisyonu, Ege 78’liler Derneği ve Foça Forum

PİRHA/İZMİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz