Irak’ta sivil itaatsizlik yayılıyor, 6 kişi daha öldü

0
331

Irak’ın yakın tarihinin en önemli tepki hareketi yaşanıyor. Irak Eğitim Bakanlığı’nın derslerin yeniden başlaması gerektiği yönündeki açıklaması, tepkilerin yeniden alevlenmesine neden oldu. 1 Ekim’den bu yana protestolar sürüyor. Ülkenin güneyinde bir çok kentte bir aydır eğitim verilemiyor. Protesto eylemlerinde 350’yi aşkın kişi hayatını kaybetti.

Şimdiye kadar eylemcilerin siyasi sistemin yeniden inşası yönündeki talebini karşılayan somut bir adım atılmadı. Eylemciler yönetici sınıfın yolsuz, beceriksiz ve komşu İran’a çok sadık oldukları tepkisinde bulunuyor.

Nasıriye’de Pazar sabahı üç eylemci güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu öldü. Kentte hiçbir okul açılmazken, çoğu idari kurum da kapalı kaldı. Benzer durum Hilla, Diwaniye, Necef, Kut, Amara ve Basra’da da gözlemlendi. Nasıriye’de ayrıca eylemciler kentten geçen Fırat Nehri üzerindeki beş köprüyü işgal etti. Kamu petrol şirketi ile yakın bir petrol yatağına erişim, eylemciler tarafından kapatıldı. Petrol kenti Basra’da da üç eylemci öldürüldü. Kentteki temel yollar kapatıldı. Şiilerin kutsal kenti Kerbela’da da çatışmalar yaşandı.

Eylemciler ayrıca gençler için daha fazla iş olanağı yaratılmasını istiyor. Ülkede her dört gençten biri işsiz durumda. Ayrıca nüfusun yüzde 20’si yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz