Gribe karşı en etkilisi aşı

0
354

Gribin, özellikle astım hastalarında ciddi sonuçlar doğurabildiğini ve hayatı tehdit edebildiğini belirten Doç. Dr. Ebru Çelebioğlu, “Astım hastaları için gribe bağlı komplikasyonlardan korunmada en etkili yol grip aşısı yaptırmaktır” dedi.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Erişkin Alerji İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Çelebioğlu, gribin özellikle astım hastalarında ataklara yol açabildiğini ve solunum yetmezliğine bağlı ciddi sonuçlar doğurabildiğini söyledi. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle grip vakalarının görülmeye başlanacağını belirten Çelebioğlu, gribin, soğuk algınlığı ya da nezleden farklı olarak daha ağır şikâyetlerle kendini gösterdiğine dikkat çekti. Aniden başlayan ateş, baş ağrısı, bitkinlik, öksürük, boğaz ağrısı, burunda tıkanıklık ve vücut ağrılarının görülebildiğini ifade eden Çelebioğlu, şunları söyledi:

GÜVENLİ VE ETKİLİ

“Aşı, olası salgınları, hastalığı ve hastalığa bağlı gelişebilecek komplikasyonları önleyecek en etkili yöntemdir. Grip aşıları güvenli ve etkilidir. Her yıl bir önceki mevsim en çok rastlanan grip virüslerinin türlerine göre yeniden hazırlanır. Aşı sadece gripten koruduğu için diğer virüslerle olan enfeksiyonlara karşı etkisizdir. Herkes grip olabilir ancak yaşlılar, küçük çocuklar, gebeler ve eşlik eden başka hastalıkları olanlar, grip hastalığını daha ağır geçirebilir. Aşının yaşlılarda grip nedeniyle hastaneye yatışları, zatürre ve ölüm riskini azalttığı bilinmektedir. Astım hastaları, grip hastalığını daha ağır geçirebilirler. Özellikle orta ve ağır şiddette astımı olanlar risk altındadır. Grip, hastalarda ataklar geçirilmesine ve solunum yetmezliğine yol açarak hayatı tehdit edebilir. Astım hastaları için gribe bağlı komplikasyonlardan korunmada en etkili yol grip aşısı yaptırmaktır. Aşının koruyucu etkisi yapıldıktan 2-3 hafta sonra ortaya çıkacağından, aşı için ideal dönem ekim, kasım ve aralık aylarıdır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz