Erdoğan Moskova’da, çeteleri İdlib’te saldırıya geçti

0
310

Türk devletine bağlı çete grupları, bu sabah İdlib’in güneyinde Suriye rejimi ve Rus güçlerine yönelik kapsamlı bir saldırı başlattı.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Han Han Şeyhun yenilgisi ve Morek’te askerlerinin çemberde kalması üzerine olağanüstü bir şekilde Moskova’ya yaptığı ziyaret öncesi yapılan saldırıda her iki taraftan da çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

El Nusra öncülüğündeki Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) ve diğer grupların Ebû Dalî, Selumiye, Ceduiye, Til Meriq ve Temanê hattında başlattığı saldırılarda en az 20 rejim askerinin öldüğü bildiriliyor.

EN AZ 51 ÖLÜ VAR

Dört köyün çetelerin eline geçtiğinin bildirildiği saldırılarda çete grupları bomba yüklü araç, grad füzeleri ve ağır silahlar kullanırken, rejim ve Rus uçakları da aralıksız şekilde bölgeyi bombalıyor.

Öte yandan çetelere ait hesaplar rejim uçaklarının dört kez yanlışlıkla kendi askerlerinin bulunduğu mevzilerini bombaladığını iddia etti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 23 rejim savaşçısı ve 20 çete mensubunun öldüğünü bildirdi. Toplamda her iki tarafta en az 51 ölü olduğu belirtilirken, daha detaylı bilanço elde edilemedi. Aynı kaynak, Pazartesi Rus hava saldırılarında bölgede 12 sivilin öldüğünü belirtti.

TAKVİYEDEN SONRA SALDIRI

Çete gruplarının saldırısının Türk devletinin bölgeye gönderirken vurulan konvoylarının konuşlandığı Maaret Numan ilçesinin güneyindeki Hîş kasabasına yeni takviyeler göndermesinin ardından yapılması dikkat çekti.

Rejim ve Rus güçleri 5 Ağustos’ta ateşkesin bozulması üzerine Han Şeyhun’a iki koldan operasyon başlatmış ve 20 Ağustos’ta Han Şeyhun’da kontrolü sağlamıştı.

ERDOĞAN İLE PUTİN GÖRÜŞÜYOR

Türk devletinin çetelere gönderdiği takviye konvoyları da rejim ve Rusya tarafından vurularak durdurulmuştu. Han Şeyhun’un güneyindeki Morek’te bulunan Türk devletinin 9 nolu gözlem noktası rejimin çemberinde kalmıştı.

Bunun üzerine Erdoğan, Putin’den olağanüstü görüşme talebinde bulunmuştu. Erdoğan ve Putin bugün Moskova’da İdlib gündemiyle bir araya geliyor.

Görüşme öncesi Putin, İtalya’da yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin operasyonuna “tam destek” açıklaması yapmıştı. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov da Salı günü yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin İdlib endişelerini anladıklarını ancak artan çete saldırıları nedeniyle kaygılı olduklarını” söylemişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz