ELBİSTAN’A YAPILMASI PLANLANAN YENİ TERMİK SANTRALI HALKIN KARARLI MÜCADELESİ. SONUCUNDA MAHKEME TARAFINDA DURDURULDU

0
423

Diler Enerji adlı firmanın Elbistan’ın ova köylerinin ortasında yapmaya çalıştığı termik santralının ÇED raporu K. Maraş İdare Mahkemesi tarafında red edildi. Elbistan’ın en kirli şehirlerden birisi olmasına yol açan 2 Termik santralın faal olarak çalıştırıldığı bir ortamda yeni bir termik santralının kurulmasını istemeyen bölge halkı bu amaçla HAYATI VE DOĞAYI KORUMA PLATFORMU’nda örgütlenerek yeni termik santraline karşı kararlı ve istikrarlı bir mücadele başlatmıştır.

HAYATI VE DOĞAYI KORUMA PLATFORMU tarafında, bu mücadelenin bir ayağı olarak ÇED raporuna itiraz edilmiş, burada kurulacak olan yeni bir termik santralının, “tarımsal üretime zarar verip havayı ve çevreyi kirleteceğini” “Elbistan’ın tamamen yaşanmaz bir şehir haline getirileceğini” belirterek ÇED raporunun iptali için, K. Maraş İdare Mahkemesine başvurulmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayladığı ancak bilirkişi kurulu tarafında “ Elbistan Akbayır 400 MW TES Entegre Projesine ait ÇED Raporu bir bütün olarak değerlendirildiğinde ÇED olumlu kararının üstün kamu yararı, yöre halkının bireysel menfaatleri, ekoloji ve sürdürülebilirlik açısında yerinde olmadığı kanaatine varılmıştır” diye görüş belirtmiştir.

Bilirkişi kurulunun bu değerlendirmesini dikkate alan K. Maraş İdare Mahkemesi, savunmaları dinleyip bilirkişi raporunu inceledikten sonra, ÇED raporuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik bakanlığının olumlu kararının doğru bulmayarak yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir. İlgili mahkeme, “Elbistan ilçesinde yapılması planlanan Elbistan Akbayır 400 MW Kömürlü Termik Santrali Projesiyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen 29. 06. 2018 tarihli kararında hukuka uygunluk görülmemiştir” dedikten sonra Termik santralının yapılmasının “ çevre ve bu çevrede yaşayanlar için telafisi güç zararlara neden olacağını” belirterek yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir.

Bu kararı önemli bulan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu ise, “ Elbistan’da kurulmak istenen bir başka Termik santralı olduğunu, bu santralın yapımının da doğru olmadığını bu amaçla mücadelelerine devam edeceklerini” belirtmişlerdir.

MARDEF( Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu) olarak, Termik Santrallerine karşı Elbistan halkının sürdürdüğü bu haklı ve meşru mücadelesini her platformda destekleyeceğimizi ve halkımızla birlikte yaşamı savunmaya çalışacağımızı önemle belirtmek istiyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz