Çörüş’te köye yetmeyen su havuzda toplanarak her eve dağılıyor

0
333

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Tahtacı Alevilerinden Çörüş Köylüleri, yaşadıkları su sıkıntısını havuz sistemi sayesinde giderdi. Köylüler, geceleri sırayla yaptıkları sulama işlemini şimdi her evin önünde bulunan vanalarla yapabiliyor.  

Çörüş, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı bir Tahtacı Alevi köyü. Ormanla iç içe olan yerleşkede cemevi, köy derneği ve bir de düğün evi bulunuyor.

Yaklaşık 40 sene önce köyde su sıkıntısı yaşanıyormuş. Dağdan toprak arıklarla köye gelen su bölge halkına yetmeyince verimli tarım da yapılamıyormuş. Köylü, geceleri suyun boşa akmaması için suyu bir havuzda toplamak istemiş ve bunun için şimdi Devlet Su İşleri olan Toprak Su İşleri’ne başvurmuş.

“MISIR VE SUSAMI RAHATÇA EKEBİLİYORUZ”

Toprak Su İşleri iki vadiden gelen suyu tek bir havuzda birleştirdikten sonra köy halkı her evin önüne bir vana koyarak tüm evlere bu suyun ulaşmasını sağlamış. Can TV’ye konuşan köyün muhtarı Veysel Keskin, kapalı havuz sistemi yapıldıktan sonra köylünün tarımını rahatça yapmaya başladığını şimdi de damla sulama yöntemi kullandıklarını ve böylece mısır, susam gibi ürünleri rahatça ekebildiklerini söylüyor.

YANGIN TEHLİKESİNE KARŞI HER EVİN ÖNÜNE SULAMA VANALARI

Orman köyü olması sebebiyle Çörüş, yangın riskini de taşıyor. Önlem olarak her evin önüne vana kurduklarını anlatan Keskin, “Bir keresinde bir komşunun ahırı yandı. İtfaiyenin suyunu bir kenara bırakarak kendi vanamıza takıp yangını kendi suyumuzla söndürdük. Yani itfaiyenin suyundan daha tazyikli suyumuz” dedi.

“ESKİDEN SUYU GECE NÖBETLE KULLANIYORDUK”

Sulama suyunun köylüyü çok rahatlattığını söyleyen köy ahalisinden Hasan Sansıraz da “Daha önce rezillikti. Dağdan inen su arıktan geliyordu. Suyu gece kullanıyorduk. Tarlamızı, bağımızı, bahçemizi lüküslerle, fenerlerle suluyorduk. O da nöbetle ve saatleydi. Şimdi iyi. Evin önünde vana, aç sula. Tabi bu da az bir ücretle oluyor” diye ifade ediyor.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK İÇİN KÜLTÜR EVİ YAPMAK İSTİYORUZ”

İleride köylerine bir de kültür evi yapmak istediklerini kaydeden Veysel Keskin, “Kültürümüzü yaşatmak için kültür evi yapmak istiyoruz. Eskiden atalarımız kol testeresiyle ağaç keserlermiş. Kültür evinde onları canlandırmak istiyoruz. Çocuklarımız bunları bilmiyor, hatta ben bile bilmiyorum. Onları canlandırıp gelecek nesillere nereden geldiğimizi, kim olduğumuzu öğretebilirsek bizim için bir mutluluk olacak” diyor.

Rohat EMEKÇİ/İsmail SİVASLI


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz